Bettie Ringma

Amsterdam Polaroids


13 January - 24 February 2018

Amsterdam Polaroids

AMSTERDAM POLAROIDS: BETTIE RINGMA EN MARC MILLER ZIJN BACK IN TOWN! BIJ GALERIE STIGTER & VAN DOESBURG WORDEN DE POLAROIDS GETOOND DIE ZE IN DE JAREN 1979/1980 IN DE BARS VAN AMSTERDAM MAAKTEN

In 1979 verhuisden de kunstenaars Bettie Ringma en Marc H. Miller van New York naar een woonboot in Amsterdam, en waren ze op zoek naar een manier om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze herinnerden zich een fotograaf die polaroids verkocht op Coney Island, en Ringma en Miller besloten hetzelfde te doen: eerst op het strand van Zandvoort, later, en met meer succes, in de bars en café’s van Amsterdam. In een tijd dat er nog geen mobiele telefoons waren, liepen maar weinig mensen rond met een camera, en de twee Polaroid-fotografen werden al snel graag geziene gasten: ze werden de huisfotografen van het Red Light District.

Vijf of zes dagen per week schuimden Ringma en Miller old school bruine café’s, Turkse café’s, sportbars, gay bars, discotheken en toeristententen af: ze werden al snel bevriend met de vaste clientèle, die maar wat graag met hen, of andere bezoekers, op de foto wilden. Op deze wijze ontstond een uniek fotografisch overzicht van het Amsterdamse nachtleven uit die tijd: kleurrijke personen, de mode van die jaren, de vermenging van lokale bewoners en migranten, en volkse taferelen werden in prachtige kleuren en met gevoel voor detail vastgelegd.

Ringma en Miller zien de verzameling ‘bar Polaroids’ niet alleen als een vorm van ‘volkse kunst’ maar ook als fine art: het is een origineel amalgaam van Popart en conceptuele kunst. In de late jaren zeventig maakten Ringma en Miller in New York deel uit van een groep jonge kunstenaars die hun eigen leven en identiteit centraal stelden in hun werk. Het was een tijdperk waarin veel zelfportretten werden gemaakt, en Ringma’s en Millers ‘Paparazzi zelfportretten’ waren een voorloper van wat nu als de ‘selfie’ wordt gezien, gemaakt met digitale camera’s en mobiele telefoons.

Tijdens hun verblijf in Amsterdam cureerden Ringma en Miller (samen met Curt Hoppe) tevens de ‘American Punk Art’ expositie, bij Art Something (gelegen aan de Herengracht 259, voorheen bekend als Other Books and So, opgericht door Ulises Carrión in 1975). Art Something toonde in 1980 ook een overzicht van de Polaroids onder de titel ‘Amsterdam Privé, waarover verslag werd gedaan in onder meer NRC Handelsblad, Het Parool en Nieuwe Revu.

Bij Stigter en Van Doesburg zal een grote groep originele Polaroids getoond worden. Een kleine selectie zal ook te koop worden aangeboden. Daarnaast zullen er twintig scans op het format 30x30 centimeter worden getoond (in een oplage van 8), speciaal gemaakt voor de expositie. Er zullen ook live beelden (uit 1980, gemaakt op de Zeedijk) getoond worden, en een aantal foto’s uit de serie ‘Bettie bezoekt de CBGB’ (1976-1978), waar ze poseert met oa Debby Harry, Pattie Smith, The Ramones en Talking Heads. 

Deze expositie wordt getoond in samenwerking met KLERKX (www.klerkxiam.com)