Tjebbe Beekman

Oblivion


14 January - 25 February 2012

Oblivion

Tjebbe Beekman (Leiden, 1972) is een conceptuele schilder, die zijn zoektocht naar de hedendaagse betekenis van identiteit toont in zowel grootstedelijke gebouwen als intieme interieurs. Beekman verwierf bekendheid met zijn weergave van architecturale stadslandschappen, zoals de modernistische en socialistische facades van flatgebouwen. Ook toonde Beekman ons de afgelopen jaren het exterieur en interieur van omvangrijke capsulaire ruimtes: de veilig begrensde ‘cocons’, zoals winkelcentra, pretparken, omheinde communities, waarin we ons terugtrekken en veilig voelen, maar die zich tegelijkertijd ontpoppen als gesloten systemen waarin de vrijheid van het individu wordt beperkt.

Voortvloeiend uit zijn fascinatie voor de begrensde samenleving zoomt Beekman steeds verder in op de persoonlijke leefomgeving van het individu. We zien intieme interieurs die in hoge mate herkenbaar zijn, maar bovenal een gesloten ruimte zijn. Zo blijkt zelfs een intieme huiskamer zowel een melancholisch als ijskoud, onpersoonlijk portret. Maar of we nu kijken naar een Berlijns flatgebouw, anonieme shopping mall of studeerkamer; stuk voor stuk houden Beekmans schilderijen ons een spiegel voor. Terwijl we een ruimte aanschouwen waarin het individu nadrukkelijk afwezig is, zien we een actueel portret van de sombere staat van de menselijke conditie in onze huidige maatschappij.

Interessant is het gegeven dat Beekmans schilderijen hun oorsprong vinden in zorgvuldig samengestelde fotocollages die veelal een samensmelting zijn van foto´s van o.a. kerken, musea, huiskamers, concertzalen. De monumentale bouwwerken, stadsgezichten en persoonlijke interieurs zijn daardoor niet in de realiteit terug te vinden. Dat zijn werkwijze onderdeel is van zijn zoektocht naar identiteit verraad bijv. het bijna abstracte werk ´Trinity´ (2010) dat letterlijk is opgebouwd uit verschillende ´identiteiten´: de Berliner Dom, de Hagia Sofia moskee en het Sony Center op de Potsdamer Platz in Berlijn.  

De tentoonstelling is te zien van 14 januari t/m 18 februari 2012 bij Galerie Diana Stigter in Amsterdam. De opening vindt plaats op 14 januari van 17.00 – 19.00 uur.