NEWS


13 September 2019 - 29 March 2020

Endless Life - Buitenplaats Doornburgh, NL

Is het straks mogelijk om ons leven eindeloos te verlengen? Van 13 september 2019 t/m 29 maart 2020 verkennen hedendaagse kunstenaars en wetenschappers dit thema op Buitenplaats Doornburgh in ENDLESS LIFE.

Het leven is eindig: cellen in ons lichaam verouderen en dit verval leidt uiteindelijk tot onze dood. Uit recente wetenschappelijke ontdekkingen blijkt dat deze veroudering te vertragen is en dat sommige cellen zelfs weer jonger kunnen worden. Eindeloos leven is een diep verlangen dat in veel culturen is verwoord en verbeeld. Wetenschappers hopen het verval tegen te gaan door nieuwe organen, slimme implantaten, gentherapie of zelfs met een uitgebalanceerd dieet.

Tijdens ENDLESS LIFE reflecteren van 13 september 2019 t/m 29 maart 2020 kunstenaars en wetenschappers over de verlenging van het leven. Want hoe ziet onze wereld er straks uit als de dood niet voor iedereen meer een vaststaand feit is? Op Buitenplaats Doornburgh komen tijdens ENDLESS LIFE in de lezingen en de tentoongestelde kunst verschillende perspectieven aan bod.

Kunst en wetenschap
In de priorij is kunst te zien van Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden en Hannes Wiedemann (DE). De interactieve werken ‘Dune’ en ‘Lotus’ van Daan Roosegaarde geven bezoekers een glimp van hoe deze kunstenaar een toekomst ziet: een mix van technologie en creativiteit waar de grenzen tussen de geesteswetenschappen en de wetenschappen vervaagt. Curator beeldende kunst Zippora Elders; “Endless Life is een interdisciplinair programma waarin we reflecteren op eeuwig leven – in relatie tot lichaam, ziel en bezieling, kwetsbaarheid, betekenis van het bestaan, tijdsbeleving, ongemak, het organische, nieuwe technologie, en het onvoorstelbare. Uiteenlopende kunstenaars worden samengebracht met praktijken die daarop aansluiten. Op Doornburgh vervlechten verbeelding en wetenschap.”